Když se díváte na zbraň z té špatné strany ...

20. 03. 2009 21:00:29
Většina článků, které se soustředí na nedávné nešťastné události, se zaměřují především na pachatele. Tím se mu dostává nezasloužené mediální pozornosti (a jestli on to tak rochu nebude jeden z motivů osamělých plachých chlapců, jak k sobě přitáhnout pozornost). Další články se zaměřují na zbraně a přemýšlí, co všechno ještě lze zakázat, jak to trefně komentuje kolega blogger http://karasek.blog.idnes.cz/c/75372/Jak-zabranit-masakru-ve-skole.html Nechybí v tom výčtu někdo? Někdo opravdu důležitý? Co třeba pohled oběti?

Nikdy jsem v podobné situaci nebyl a doufám, že nikdy nebudu. Takže cokoli, co píšu, jsou úvahy z tepla domova od psacího stolu s počítačem ... . Představme si, že ...

... že jsem ve třídě, chystám se na cvičení z molekulární biologie (ať už molekulární bilogoie znamená cokoli) a najednou do třídy vejde ten podivín, se kterým už semestr chodím na přednášky a cvika, ale ještě nikdy nic neřekl a jen se pořád tváří tak divně a trochu smutně. Teď sahá do tašky a vyndává z ní ... proboha, pistoli. A teď to začne.

Zapomeňte na akční filmy, kde hrdina stojí v místnosti a střílí o sto šest a ono to tak legračně práská. Výstřel z pistole či revolveru v uzavřeném prostoru je ohromná rána, která dokáže způsobit šok a totální dezorientaci ... tím spíš pokud následují další a další ... . Kdo kdy střílel ze zbraně, je na to připravený a ví co má očekávat. Ten kdo nestřílel nejspíš bude zcela zmatený, v šoku, možná i zraněný.

Nevím jak bych se zachoval, kdyby se tak opravdu stalo, ale když o tom přemýšlím teď, nejspíš bych něchtěl, aby byly přísnější zákony, bylo by mi jedno, jaký trest hrozí střelci (soudit jej budou až kdo ví kdy?), jaké měl dětství, jaké hrál počítačové hry, kdy chodil spát a jestli koukal na horory. Chtěl bych (snad) jedno jediné. Aby to přestalo, okamžitě, hned.

Řekněme, že policie dokáže přijet do dvou minut od zavolání (určetě někde existuje statisktika, jaká je průměrná doba od zavolání po příjezd) a někdo šťastný, který viděl, jak mladý vrah sahá pro zbraň okamžitě vytočil 158 a schoval se na toaletách, odkud operátorovi popisuje, co se děje. Do příjezdu policie tedy šílenec má relativně volné pole. Dvě minuty.

Dvě minuty trvá kolo v boxerském utkání. Schválně zkuste vzít mobilní telefon, vypněte T9 a začíněte psát smsku. Po každých cca 17 písmenech položte mobilní telefon na zem a zase jej zvedněte. Asi takhle rychle je schopen jen trochu zkušený střelec střílet a jakž takž mířit, po každých cca 17 ranách je potřeba vyměnit zásobník. Špičkovýsportovní střelci jsou samozřejmě lepší (několikanásobně, ale ti zase neporvádí tak hanebné činy). Nevím jak vám, ale mě vyšlo za ty dvě minuty 110 znaků.

I když bude policie tak rychlá (2 minuty je skutečně velmi solidní) a dokáže útočníka zastavit ihned po příjezdu (nedokáže, ale dejme tomu ...) zazní něco málo přes sto výstřelů. To je strašně moc. Kdybych (a doufám, že nikdy nebudu muset) se někde krčil pod lavicí, chtěl bych, aby to skončilo hned po prvním. Kdybych věřil na zázraky, tak bych chtěl, aby nedošlo ani k tomu prvnímu. Jenže je to jako s autonehodou. Teoreticky by k nim vůbec nemělo docházet - existuje povolená rychlost, přednosti v jízdě, povinnost přizpůsobit jízdu povrchu vozovky a ... a spousta pravidel (zákony, vyhlášky), která mají zabránit dopravním nehodám. Jenže dopravní nehody se navzdory zákonům stávají.

Kdybych se tedy někdy krčil pod lavicí (Bože dej ať nemusím), asi bych si přál, ať to někdo zastaví. Ať se v té třídě najde někdo, kdo to zastaví hned. Nechci čekat dvě minuty (ve skutečnosti spíš 10-15 nebo taky 30 i víc, jak ukazuje případ v USA), nechci čekat ani deset vteřin, chci aby to skončilo hned. Je to možné?

Ale ano, je ... Následující citaci jsem si půjčil odtud: http://projectwolf.webnode.cz/news/izraelsky-bezpecnostni-koncept-civilniho-obyvatelstva/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Izraelská politika „zbraně všude“ prokázala svou užitečnost v incidentech, jako když v Jeruzalémě tři teroristé ozbrojení AK-47 zahájili palbu do davu. Dokázali zabít jedinou oběť, než byli sami postříleni pistolemi Izraelců.

Terorista, který to přežil, byl příští den při rozhovoru s tiskem velmi rozčarován. Jejich plánem bylo zabít 20–30 lidí na několika veřejných místech, s rychlými přesuny před příchodem armády nebo policie. Nevěděli, že izraelští civilisté jsou ozbrojeni. Dotyčný terorista měl pocit, že to prostě nebylo „fér“.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemusíme s Izraelem v mnoha věcech souhlasit a nemusíme jej mít rádi. Co nemůžeme popřít - Izrael má zkušenosti se střelbou do civilního obyvatelstva.

Nevím, jestli jsme jako společnost na toto připraveni, ale tak nějak si myslím, že kdyby se v té třídě někdo po třetí ráně postavil, a vrátil mu ji, mohl být konec již po 5 sekundách. Tak dlouho totiž trvá jen trochu zkušenému střelci, který nosí zbraň skrytě u sebe, aby ji vytáhnul, odjistil a zamířil. Vrcholový sportovec to zvádne samozřejmě rychleji, ale ... vlastně počkat, vrcholoví sportovci už se mezi studenty vyskytovat mohou ...

Jestli ono není na čase po všech nesmyslných výchovách kde čeho začít uvažovat o návratu branné výchovy do školních osnov ...

Kéž se nikdy nemusíme krčit pod lavicí.

Autor: Michal Menšík | pátek 20.3.2009 21:00 | karma článku: 43.67 | přečteno: 5807x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.53 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3930
Autor přednáší na vysoké škole a je od roku 1994 sportovním střelcem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...